Thursday, April 26, 2012

Είναι αλήθεια ότι η Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως (3Ε) που παρήγαγε και διέθετε την Coca Cola και άλλα πoτά και προϊόντα, ακολουθώντας τις επιταγές της μαμάς εταιρίας προέβη στο κλείσιμο όλων των παραγωγικών της μονάδων στην Ελλάδα.απολύοντας φυσικά και όλους τους εργαζόμενους σε αυτές; Απο ενημέρωση που είχα από πολλές έμπιστες και έμπειρες πηγές η 3Ε δεν έκλεισε όλες τις παραγωγικές τις μονάδες. Όμως, παρόλα αυτά εγείροπνται μερικά ερωτήματα τα οποία θα ήθελα να παραθέσω για να κάνουμε όλοι σκέψεις....

Για ποιό λόγο επιτρέπουμε σε εταιρίες να γίνονται μεγαθήρια ; (βλέπε και Vivartia) και για ποιον ακριβώς λόγο επιτράπηκε σε πολυεθνικές εταιρίες να έχουν τον έλεγχο προϊόντων που παραδοσιακά παρήγαγε και διέθετε η χώρα μας; (Το ελαιόλαδο είναι ένα μονο μεγάλο παράδειγμα)

Για ποιο λόγο συνεχίζουμε να πορευόμαστε στην ζωή λες και δεν έχουμε σχέδιο πλεύσης; λες και δεν μας έχουν ικανούς καπετάνιους... Για ποιό λόγο να ζούμε για το τώρα, την στιγμή που σήμερα μας ληστεύουν και το τώρα....

Κάποτε η Ελλάδα είχε αγροτική παραγωγή και Τουρισμό και ήταν υποτίθεται οι δυο βαριές μας "βιομηχανίες" αυτές βέβαια καταστράφηκαν ολοσχερώς με τις πολιτικές που ακολούθησαν τα δυο μεγάλα κόμματα για προσωπικό όφελος ορισμένων εκ των στελεχών τους και φυσικά των ευρωπαίων εταίρων μας.

Τώρα πλέον η Ελλάδα πολύ λίγα προϊόντα παράγει (στον αγροτικό τομέα και στον τομέα τροφίμων γενικότερα) πάρα πολύ λίγα (εώς ελάχιστα) πράγματα εξάγει και η Τουριστική της Βιομηχανία που κάποτε ίσως να ήταν ένα απο τα πιο δυνατά της χαρτιά ... περνάει μεγάλη κρίση.

Το πως θα αντιδράσει ο καθένας μας είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας απασχολεί ... καθαρά και μόνο για έναν λόγο. Είναι καιρός να αρχίσουμε να δρούμε συλλογικά είναι επιτέλους καιρός ο Έλληνας να μάθει να συνεργάζεται με τον διπλανό του. Γιατί μόνο με την συνεργασία θα μπορέσουμε να βγάλουμε μια άκρη και να βγούμε απο κάθε είδους κρίση. Είναι κοινό μας μυστικό οι Έλληνες στις κρίσεις και τα δύσκολα χρόνια (με εξαίρεση ίσως τα χρόνια του εμφυλίου, άν και ήταν ξένος ο δάκτυλος που ξεκίνησε την διαδικασία) πάντα εννόνονταν. Είναι καιρός να παίξουμε ομαδικά. Τελείωσε η εποχή που ευχόμασταν η κατσίκα του γείτονα να μην βγάζει γάλα και να ψοφήσει. Τώρα έχουμε και οι δυο την ίδια κατσίκα και πρέπει να την φροντίσουμε απο κοινού για να επιβιώσουμε και οι δυο.

Μόνο με συνεργασία θα προχωρήσουμε και στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Γιατί να αγοράζουμε Κόκα Κόλα όταν υπάρχουν η ΕΨΑ η ΛΟΥΞ και τόσες άλλες εναλλακτικές...; είπαμε η πολυεθνική έκλεισε την παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα. Όχι εντελώς από όσο έχω ενημερωθεί αλλά για το αύριο ποιός ξέρει αλήθεια;  Γιατί να μην στηρίξουμε τους Έλληνες "ανταγωνιστές" της, που θα παρέχουν και νέες θέσεις εργασίας;  Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα αναψυκτικά.... έχουν μπεί παντού οι πολυεθνικές και προσπαθούν φυσιολογικά να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στραγγαλίζοντας το κόστος παραγωγής. Πρέπει να στηρίξουμε τα αμιγώς Ελληνικά προϊόντα και να δείχνοντας και λίγο την πλάτη μας στους κολοσσούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν τους χρειαζόμαστε εμείς διακαώς... αλλά εκείνοι....  το να συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο μεγάλη αλήθεια είναι αυτό, είναι κάτι που τους τρομάζει πάρα πολύ και ας δείχνουν ατρόμητοι και υπερμεγέθεις.


1 comment:

Anonymous said...

Αυτό είναι το τέλειο blog για όποιον θέλει να μάθει για αυτό το θέμα. Ξέρετε τόσο μεγάλο μέρος σχεδόν σκληρός του να υποστηρίξει με σας (όχι ότι εγώ πραγματικά θα ήθελα ... Haha). Βάζετε σίγουρα μια νέα εκδοχή σχετικά με ένα θέμα thats που έχουν γραφτεί εδώ και χρόνια. Μεγάλη πράγματα, απλά υπέροχα!